Vad är sex? Vi på Lustlandet förklarar

Vad är sex? Vi på Lustlandet förklarar

Sex kan vara så mycket mer än bara samlag. Sex och sexuella aktiviteter kan variera mycket från person till person och vad som kan uppfattas som sexuell aktivitet för en person kan vara helt annorlunda för någon annan. I denna artikeln förklarar vi lite de olika formerna av sex och sedan också saker som kan vara bra att tänka på.

Vad är sex - Vi på lustlandet förklarar!

En del kanske upplever att romantiska känslor och emotionell intimitet är en viktig del av sex, medan andra kan känna att sex är mer av en fysisk aktivitet utan emotionell inblandning. Oavsett vilket så är det viktigt att man respekterar och accepterar varandras sexuella preferenser och önskemål.

Det är också viktigt att komma ihåg att sex ska ske på frivillig basis och med samtycke från alla inblandade parter. Samtycke innebär att alla inblandade parter aktivt och frivilligt har gett sitt tillstånd till sexuell aktivitet. Om samtycke saknas så kan det anses vara sexuellt övergrepp.

Så kort sagt, sex kan vara allt från kyssar, smekningar och hångel till mer avancerade sexuella aktiviteter såsom samlag, analsex och BDSM. Det är upp till var och en att själva definiera vad som utgör sex och vad som känns rätt för dem.

Känslan bakom sex

Sexuella känslor är personliga och kan variera från person till person. Vad som upplevs som sexuellt för en person kan vara annorlunda för en annan person. Detsamma gäller för en specifik handling, som till exempel en kram. För vissa kan en kram utlösa sexuella känslor medan det för andra inte är sexuellt alls.

Det är viktigt att respektera varandras gränser och att kommunicera öppet och tydligt med sin partner om vad som känns bekvämt och vad som inte gör det. Att ha en öppen dialog om sexuella preferenser kan hjälpa till att skapa en mer positiv och trygg sexuell upplevelse för båda parter.

Vem bestämmer vad sex är?

De flesta har sina egna idéer och uppfattningar om vad sex är eller borde vara. Det kan vara baserat på en kombination av olika faktorer, som inkluderar ens egna erfarenheter, värderingar, kultur och sociala miljö.

Lagar kan också påverka hur vi tänker om sex och vad som anses vara lagligt och olagligt. Det kan inkludera åldersgränser för när man får ha sex, regler om samtycke och vad som anses vara sexuella övergrepp.

Våra nära och kära, som föräldrar, vänner och partners, kan också påverka våra uppfattningar om sex och sexualitet genom deras åsikter och erfarenheter. Det är viktigt att komma ihåg att det finns många olika uppfattningar och synsätt om sexualitet i olika samhällen och kulturer, och att det är upp till var och en att bestämma vad som känns rätt för dem.

Har synen på sex förändrats?

Ja, synen på sex har förändrats mycket under historiens gång. För hundra år sedan var onani något som ansågs skamligt och man försökte avråda människor från att onanera. Idag är synen på onani annorlunda, och det anses vara en naturlig och hälsosam del av sexualiteten.

Liknande förändringar har skett med synen på homosexualitet, preventivmedel och samtycke. Tidigare betraktades homosexualitet som en sjukdom, idag anses det vara naturligt. Preventivmedel har också blivit mer accepterade och lättillgängliga, och samtycke har blivit en allt viktigare del av sexuella relationer.

Det är viktigt att notera att synen på sex varierar mellan olika kulturer och samhällen, och kan också vara beroende av ålder, kön, sexualitet och andra faktorer. Samtidigt som det finns en allmän förändring av synen på sex, kan det fortfarande finnas stora skillnader mellan olika grupper och individer.

Att ha sex för första gången

Att ha sex för första gången kan vara en stor och betydelsefull händelse för många. Ofta förknippas det med samlag, men som nämnts tidigare kan den första sexuella erfarenheten vara något annat. Det är viktigt att komma ihåg att sex ska vara frivilligt och att man inte ska känna sig pressad att ha sex första gången.

Att prata om sex och säker sex med sin partner är också viktigt för att skapa en trygg och respektfull situation. Det är också bra att ha kunskap om sexuella hälsorisker och använda skydd som kondom för att minska risken för sexuellt överförbara sjukdomar och oönskad graviditet.

Vad anses som bra sex?

Att ha bra sex handlar om att alla inblandade känner sig bekväma och nöjda med sexuella aktiviteter som sker före, under och efter sex. Vad som uppfattas som bra sex kan variera mellan olika personer och situationer. För en del kan bra sex innebära att ha en stark emotionell koppling till sin partner, medan andra prioriterar att ha en fysisk njutning utan att ha några känslomässiga krav.

En viktig faktor för bra sex är kommunikation. Det är viktigt att prata öppet om sina behov och önskemål, och att ha en ömsesidig respekt för varandra. En annan faktor är att ha en trygg och säker miljö där man känner sig bekväm att utforska sin sexualitet utan att känna sig tvingad eller pressad att göra något man inte vill.

Att ha bra sex handlar inte om att uppnå en viss prestation eller att följa en specifik norm eller standard. Det handlar snarare om att känna sig uppfylld och nöjd med sin sexualitet och att vara öppen för att utforska och prova nya saker som man är intresserad av.

Klitorissex

Att stimulera klitoris är det vanligaste sättet för personer med vagina att onanera. Men det kan ibland vara lite svårt att veta hur man ska göra.

Hur kan klitoris stimuleras?

För de flesta är klitoris stimulering det enklaste och snabbaste sättet att få orgasm – själv eller ihop med andra.

Här kommer några tekniktips. Det går att stimulera klitoris på många olika sätt. Till exempel genom att slicka, pussa, nafsa, daska, smeka, massera med tungspetsen, använda ett eller flera fingrar eller hela handflatan. Det går också att hålla klitoris ollon mellan fingrarna och klämma och rulla, eller föra huden upp och ner med små försiktiga rörelser. Det går också att gnida sig mot något eller gnida något mot klitoris.

Många tycker det är skönt med vibrationer av olika slag eller ett “trummande” med fingrarna mot klitoris och könet. Testa dig fram till vad som passar dig!

Om du eller din partner börjar sexet med att direkt smeka ollonet, utan att svullnad och våthet från slidan har kommit igång, kan det kännas lite torrt och känsligt. Saliv, olja eller glidmedel kan då göra det skönare.

Teknik

Det kan vara skönt att närma sig klitoris stegvis. Till exempel kan man börja med smekningar som långsamt närmar sig könet, eller att någon slickar på insidan av låren och rör sig allt närmare könet. Smekandet kan sedan övergå till venusberget och blygdläpparna – upp och ner så att de yttre blygdläpparna till slut öppnar upp sig och blottar de inre läpparna. Detta kan också en partners tunga göra.

Genom att omväxlande spänna och slappna av i bäckenbottenmusklerna kan man framkalla sköna sensationer i klitoris och hela underlivet. Vissa muskler, till exempel de runt klitoris, i slidan, runt urinröret och analöppningen, kan kännas på lite på annat sätt och sätter fokus på olika delar.

Sex Ställningar och positioner

Olika kroppsställningar kan ha olika funktioner när det kommer till sex. Upplevelsen kan vara annorlunda beroende på om man sitter, ligger eller står. Vissa personer kan endast få orgasm om de böjer benen på ett speciellt sätt när de ligger på rygg, medan andra föredrar att ligga på mage.

Många upplever det som skönt när flera områden stimuleras samtidigt, till exempel klitorisstimulering samtidigt som bröstmassage, eller massage av venusberget eller skinkorna.

Det finns oändligt många olika tips och varianter att testa, så det gäller att utforska och känna efter vad som känns skönast för en själv!

Detta kan vara bra att tänka på

 • Torrhet och irritation är ett vanligt problem i området kring inre blygdläppar, klitoris och slidan. Det är bäst att undvika tvål eftersom det kan orsaka ytterligare irritation. För att återfukta torra områden kan du smörja in dem med olja eller använda en intim kräm som är utformad för att återställa fuktbalansen. Med rätt behandling brukar balansen återställas snabbt och irritationen lindras.
 • Irritation och smärta på eller runt klitoris och slidöppningen kan orsakas av tidigare sex och små skador som kan uppstå. Det är viktigt att låta området vila tills det känns bättre igen. Ibland kan det vara nödvändigt att vänta några dagar innan man försöker igen för att undvika att förvärra skadan. Om problemet fortsätter, eller om smärtan är svår eller åtföljs av andra symptom, kan det vara klokt att söka medicinsk hjälp.
 • Obehag i slidan kan orsakas av tillstånd som svampinfektioner, platta “osynliga” kondylom eller andra könssjukdomar som är viktiga att upptäcka och behandla
 • Vissa mediciner kan påverka slemhinnorna och förmågan att bli fuktig, samt förändra känslan kring orgasm. Om du har frågor angående detta, prata med din gynekolog.

Analsex

Analsex är en sexuell aktivitet som involverar stimulering av området runt och i analen. Detta kan inkludera att slicka området runt analen (rimming), smeka och föra in fingrar eller andra föremål, eller utföra analsamlag, vilket innebär att en partner penetrerar den andra analt. Analsex kan vara en trevlig upplevelse för vissa personer, men det är viktigt att vara försiktig och använda tillräckligt med glidmedel för att undvika smärta eller skador på analkanalen. Analsex kan också innebära en ökad risk för överföring av sexuellt överförbara infektioner, inklusive HIV, och det är viktigt att använda kondom vid analsex.

Hur var det förr?

Analsex har historiskt använts som en metod för att undvika oönskad graviditet istället för vaginalt samlag, och detta görs fortfarande idag. I Sverige verkar det vara vanligare idag än tidigare att människor utforskar anal penetration, men färre ägnar sig regelbundet åt det. Inom sexuella handlingar mellan män har analsex varit och är ett av flera sätt att ha sex på. Analsex med en dildo, så kallad pegging, förekommer också mellan personer som inte har en penis.

Varför är det skönt med analsex?

Många människor upplever sexuell njutning genom stimulans av anus och området runt det. Lustkänslorna vid analsex beror på områdets känslighet eftersom det finns många nerver vid ändtarmsöppningen. Analsex och analsamlag kan utföras av alla, oavsett kön. Vissa personer kan uppleva anal stimulans som en del av sin onani, och stimulans av mellangården (området mellan anus och penis/slidöppning) kan också kännas skönt i samband med sex.

Hur fungerar analen?

Anus är den yttre öppningen till ändtarmen och området runt analen har vanligtvis en mörkare pigmentering än huden runt omkring. Det finns en yttre ringmuskel kring anus som är viljestyrd och en inre ringmuskel som inte är viljestyrd. Den inre ringmuskeln reagerar på tryck och drar ihop sig men slappnar av efter en stund och kan släppa igenom ett finger eller en penis. Innanför ringmuskeln ligger ändtarmen som är ungefär 15 cm lång och böjer sig bakåt. Ändtarmen är inte rak och vid slutet av ändtarmen finns en ytterligare muskel och därefter börjar tjocktarmen. Ändtarmen innehåller vanligtvis inte avföring om man inte är bajsnödig, men det kan finnas små rester där.

Detta kan vara bra att tänka på!

 • Precis som beskrivet är det viktigt att testa och utforska sin egen kropp innan man börjar med analsex med en partner. Att smeka runt anusöppningen och penetrera med fingrar är ett bra sätt att vänja kroppen vid beröring i området och att gradvis öka toleransen för penetration. Användning av glidmedel är också viktigt för att minska risken för skador och obehag. Kommunikation med en partner och att ta det lugnt och försiktigt är också viktigt för att undvika smärta och skador.
 • Det vara bra att prova olika ställningar när man utför analsex för att hitta den position som fungerar bäst för en själv eller ens partner. Vissa ställningar kan ge mer eller mindre tillgång till anus och därmed göra det lättare eller svårare att tränga in, medan andra kan påverka vilken vinkel som används vid penetrationen.
 • Några exempel på ställningar inkluderar:
  • Missionären: den som blir penetrerad ligger på rygg med benen uppdragna mot bröstet, medan den andra personen står eller knäböjer framför.
  • Doggy style: den som blir penetrerad står på alla fyra medan den andra personen står eller knäböjer bakom.
  • Sittande: den som blir penetrerad sitter på ett bord eller en stol med benen utsträckta, medan den andra personen står framför.
  • Sidoläge: båda personerna ligger på sidan med den som blir penetrerad bakom.
 • Allt handlar om att ta det lugnt och försiktigt när man penetrerar anus för att gradvis töja musklerna och minska risken för smärta eller skador. Det kan också vara bra att kommunicera med sin partner och ta pauser eller ändra position om det känns obekvämt eller smärtsamt. Användning av tillräckligt med glidmedel är också viktigt för att minska risken för skador.
 • P-punkten, eller prostatakörteln, kan stimuleras genom anus och det finns speciella sexleksaker som är utformade för detta ändamål. Dessa sexleksaker kallas vanligtvis för prostatavibrator eller prostata massagers och är formade för att enkelt kunna penetrera anus och stimulera prostatakörteln. Det är viktigt att använda mycket glidmedel och vara försiktig när man använder en prostatastav för första gången. En del män kan uppleva en intensiv sexuell njutning vid stimulering av p-punkten och en del kan även uppleva orgasm genom enbart prostatastimulering.

Vad finns det för olika sätt att ha analsex på?

Det finns många olika sätt att ha analsex på. Män har en prostatakörtel som kan stimuleras genom tryck mot p-punkten, vilket kan ge lustkänslor och i vissa fall leda till orgasm. Vissa personer tycker om att bli smekta och slickade runt och i analen, medan andra tycker om att tänja ut området. Det är viktigt att kommunicera med sin partner och vara uppmärksam på varandras signaler för att säkerställa en positiv och trygg sexuell upplevelse.

Varför kan man tappa ståndet vid analsex?

Runt analen finns svällkroppar som kan blodfyllas vid sexuell upphetsning, blodet kan rusa från penis till området runt analen vid analsamlag vilket kan leda till att ståndet försvinner. Detta beror på att blodet fördelas till det område som är mest sexuellt stimulerat, och att blodflödet till penis kan minska under en period av sexuell upphetsning. Detta är inte en indikation på minskad kåthet utan är en normal reaktion på sexuell stimulering.

Smeksex

Smeksex är en form av sexuell aktivitet som innebär att man smeker en annan persons kropp med sina händer eller själv blir smekt. Detta kan vara en intim och känslomässig upplevelse som inte nödvändigtvis innebär penetration eller orgasm. Smekningarna kan utföras över hela kroppen, inklusive könsområdet.

Smeksex kan variera från mild till mer intensiva smekningar beroende på personernas önskemål och gränser. Det kan även innehålla olika tekniker och variationer som till exempel cirkulära rörelser, lätt tryck eller strykningar. Det är viktigt att ha en öppen och ärlig kommunikation med sin partner för att känna av vad som känns behagligt och vad som inte gör det.

Hur har man smeksex?

Smeksex kan utföras som en självständig aktivitet eller som en del av förspel inför andra sexuella handlingar. Det kan vara en intim och kärleksfull aktivitet som ökar intimiteten och tilliten mellan partner. Smeksex kan också vara en skön form av sexuell aktivitet i sig själv, oavsett om det leder till orgasm eller inte.

Precis som med all sexuell aktivitet är det viktigt att ha respekt för sin partners gränser och att vara öppen för att kommunicera vad man själv vill och inte vill. Det är också viktigt att använda bra hygien och att använda eventuella hjälpmedel som glidmedel om det behövs för att göra smekningarna mer bekväma.

Smeksex är en sexuell aktivitet där man smeker någon annan med händerna eller själv blir smekt av någon annan. Det kan handla om att smeka hela kroppen, men fokus ligger oftast på könsorganen. Precis som när man onanerar kan man variera smekningarna genom att smeka långsamt eller snabbt, försiktigt eller kraftfullt, eller genom att använda hela handen eller endast ett eller ett par fingrar.

Variation är ofta viktigt för att upprätthålla lusten under smeksex. Det kan kännas skönt att börja med lättare smekningar på de yttre delarna av könet för att sedan öka tryck och hastighet gradvis. Genom att smeka samma person flera gånger kan man lära sig vad som känns bra för just den personen.

Det är viktigt att komma ihåg att hela kroppen räknas under smeksex, inte bara könsorganen. Att smeka hela kroppen kan skapa en ökad känsla av intimitet och närhet. Smeksex handlar om att hitta en skön känsla både hos den andra personen och hos sig själv, och kan vara en form av sexuell njutning som passar bra för personer som vill ha mer fokus på beröring och kroppskontakt än penetrerande sex.

Det engelska ordet “Outercource”

Outercourse är en term som används för att beskriva sexuella aktiviteter som involverar kroppskontakt och stimulering av könen, utan penetration av slida, anus eller mun. Outercourse kan vara ett bra alternativ för personer som av olika skäl inte vill eller kan ha vaginalt eller analt samlag. Det kan också vara ett bra sätt att utforska och uppleva sexuell njutning på olika sätt.

Exempel på outercourse inkluderar kyssar, smekningar, oralsex, handsex, användning av sexleksaker och annan kroppskontakt. Det är viktigt att alla parter är överens om vilka aktiviteter som ska utföras och att man respekterar varandras gränser och önskemål.

Outercourse kan vara ett säkrare sätt att ha sex och minska risken för sexuellt överförbara sjukdomar och oönskad graviditet. Det är dock viktigt att komma ihåg att vissa sexuellt överförbara sjukdomar kan överföras genom kroppskontakt och inte bara genom penetration. Användning av kondom eller andra preventivmedel kan också minska risken för oönskad graviditet och skydda mot vissa sexuellt överförbara sjukdomar.

Outercourse kan vara en spännande och lustfylld sexuell aktivitet för par och förbli en viktig del av sexlivet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Våra inlägg

Sponsrat innehåll